#51 Du kan lære meget af forfatteren

via GIPHY

I min fritid skriver jeg historiske romaner (bær over med mig, jeg har en pointe). Af den slags hvor ting er sket i virkeligheden, og så tilsætter jeg et par figurer (eller 15) for at få en historie ud af det.

Det kræver en hel del research. For som gruppe er mennesker, der går op i historisk fiktion, en flok krakilere. Det er jeg også selv nogle gange, så jeg kan sagtens forstå dem.

De vil være HELT sikre på, jeg har fattet pointen - og ellers skal de nok stå på spring for at rette mig.

Så jeg skal vide en masse

Om de historiske begivenheder - i mit tilfælde er det i det 14. og 15. århundrede i England.

Om hvordan man levede dengang - som rig og fattig.

Om bygninger, borge, kirker og landliv vs. byliv.

Om udseender (hvad var hot og not), om højder, drøjder og tandhygiejne.

Om læger - eller manglen på samme - og heksekunst.

Om klædedragter, sko, hovedbeklædning - hvilket virkelig fuckede mig op i bog 1, for der havde jeg en drøm om, at en af mine vigtige figurer lige svingede hatten så flot ... indtil jeg fandt ud af, at ingen gik med hat den gang. Mændene gik i stedet med en slags turban, kaldet en liripipe, med et langt stykke stof, der slaskede ned ad nakken. Flot har det sikkert set ud, men sådan en kan man ikke lige svinge med og sætte på hovedet igen. ØV ...

Der er nok at tage sig af

For helt ærligt hvor fedt er det at læse en bog, hvor figurerne er flade, en-dimensionelle og ingen karaktertræk har?

Gode personskildringer er nøglen til god fiktion - hvis du spørger mig. Det kræver, at jeg kan forholde mig til dem, der er med i historien. Jeg vil gerne have lidt råderum sådan rent fantasi-mæssigt, men jeg skal jo lige vide, om hovedpersonen er kort eller lang, mand eller kvinde, gammel eller ung, bor fattigt eller rigt, osv.

Så enhver forfatter skal kunne balancere mellem at skrive for meget og for lidt om en karakter.

Og enhver forfatter skal forstå, at selvsamme målgruppe har nogle forventninger til det, du leverer. De kalder dig ud, når du kikser - og de anbefaler dig, når du lykkes.

Hvad kan du så lære af fiktionens verden?

At det, der gælder på siderne i en bog, gælder i virkeligheden.

Hvis du skriver til flade, endimensionelle mennesker, rammer du (desværre) ingen.

Skriver du til gengæld til godt researchede mennesker, som du kender og du ved, hvad de vil have, så er du virkelig godt på vej.

Kan du formidle noget, som en meget specifik gruppe mennesker kan se sig selv i, så har du nøglen til det halve kongerige.

Spørgsmålet er så bare, hvad du vil bruge den nøgle til? 🔑

 

I ugens Live med Memora nu på onsdag d. 11. december kl. 10 går vi to sammen et spadestik dybere. Stil allerede nu dine spørgsmål til ugens live enten inde på Facebook - eller skriv til [email protected]

 

I næste uge sørger jeg for at trække dig gennem processen med at bygge en persona, der sparker røv.

Det bliver FEDT!

Close

50%

Du skal blot udfylde nedenstående felter

Du kan til enhver tid afmelde dig.